Een gebouw renoveren kan de levensduur ervan verlengen en tegelijkertijd de energieprestaties ervan verbeteren. Een gebouw dat hergebruikt wordt, krijgt een tweede leven op een bestaand structuur en kan zo zijn impact op het milieu verkleinen.


Er zijn studies uitgevoerd met het oog op de flexibiliteit op het gebruik van het gebouw. Dit betekent dat tijdens zijn bestaan, het gebouw kan worden gebruikt voor verschillende functies: vandaag een woonst en morgen andere bestemmingen. Verdere aanpassingen worden vergemakkelijkt door lichte wanden en zo kan het gebouw door de structuurwijziging dienen voor andere functies. Het aantal en de indeling van de technische kokers zijn voorzien, zodat eventuele wijzigingen mogelijk blijven .

Renovatie vermindert de afval dat je bij de sloop van een gebouw hebt. Maar minder opbouwen betekent ook de afval verminderen dat je bij de heropbouwing hebt, minder energie verbruiken om de afval te recycleren, minder materiaal dat je nodig hebt voor de heropbouw om zo de energiekosten en de vervuiling te verminderen voor het produceren van nieuw materiaal.


Door het  behoud van de grootste delen van de bestaande gebouwen heeft men minder werk in de heropbouw, worden de investeringen in primaire energie en de afval die men heeft bij de heropbouw tot een minimum beperkt. De afval van de werf en van de sloop worden gerecycleerd om herbruikt te worden.

De oriëntatie van nieuwe gevels en de plaatsing van nieuwe vleugels op het gebouw zouden meer zonlicht toe kunnen laten op de bestaande vleugels. De opgeslagen warmte door zonlicht in de winter en de koelte in de zomer  worden trager  losgelaten door de massieve structuur van het gebouw ; er worden geen valse plafonds toegevoegd in de leefruimten. Inertie dient ervoor om in de warme periodes een beter comfort te hebben, als in de winter om minder te moeten verwarmen. Vensters die naar het zuiden gericht zijn , worden uitgerust met een zonnescherm zodat de bewoners het warmte effect zelf kunnen regelen.

De keuze van de materialen in functie van een milieuvriendelijke balans wordt bepaald door de kostprijs van de investering enerzijds en de kostprijs van het onderhoud anderzijds. Er wordt.een voorkeur gegeven aan materialen die dichtbij geproduceerd worden(stenen, bakstenen, tegels van Belgische oorsprong bijvoorbeeld) en aan gerecycleerd, recycleerbare of natuurlijk materiaal(linoleum, ecologische verf, natuurlijke pleisterkalk, hout,…).

Regenwater wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen, de tuin te besproeien, schoonmaken, enz… De collectieve compost van de buurt wordt bijgehouden en zelfs verbeterd.

Nieuwe en bestaande daken worden voorzien van een laag van planten. Deze groene daken dragen bij aan koeling van het gebouw in de zomer, isolatie in de winter, de vangst van fijne deeltjes in suspensie in de lucht, het reliëf riolen in geval van hevige regen, en natuurlijk de Brusselse biodiversiteit.

De vaste dichtheid van de uitbreiding vermindert het gebruik van nieuwe bouwmaterialen en ook de onderhoudskosten. Ook de oppervlakten met warmteverlies moeten tot een minimum herleid worden. De performante isolatie van de buitenmuren van het gebouw laat merkbaar het gebruik van de verwarming dalen. Op de verdiepingen worden technische verrichtingen gedaan voorrang gevend aan het midden van het gebouw en het noorden. De woonvertrekken worden langs de kant van de zon gericht. De verblijven met grote ramen worden gericht naar het zuiden, met zicht op de tuin.

Het heraanleggen van de ingang dient om een maximum aan toegankelijke oppervlakten te behouden. Gemengde hagen, bomen behouden en planten zorgen voor een biodiversiteit en creëren een echte stedelijke biotoop. Het behoud van parken en de blootstelling van de zon op de gebouwen was een groot objectief in de keuze van de plaatsing van de uitbreiding. De ontspanningsruimten buiten, zoals het terras, therapeutische trajecten en de speeltuin zorgen ook voor een uitwisseling van het sociale leven tussen verschillende generaties.

De verbetering van de prestaties van de gebouwen laat het ons toe de behoeften op gebied van uitbating drastisch te verlagen.  Bijvoorbeeld, de recuperatie van het regenwater leidt tot minder water in de aflopen en dus bijgelovige minder behoefte aan behandeling van het afvalwater, maar eveneens minder kosten voor de residentie.  Een betere isolatie van het gebouw brengt minder verwarming met zich mee, dus minder CO2 uitstoot.


De installatie van specifieke moderne en performante technieken zal ons eveneens toelaten de kosten en de milieukwaliteiten van het gebouw te verbeteren.  Wij hebben een WKK eenheid voorzien, energiezuinige verlichting, liften met energierecuperatie, thermostatische kranen, omkeerbaar ventilatiesysteem.

http://www.ocwm1060.be/index.php/nl/index/index/id/173
http://www.stgillis.irisnet.be
http://www.ocmw1060.be