De vestiging van de uitbreidingen houdt rekening met het maximale behoud van de bestaande tuin en met een optimale zonsinval.

Als long van onze instelling is….. een aanzienlijke troef aangezien de tuin permanent zichtbaar et toegankelijk is vanaf onze leefruimten, maar wij zullen hem eveneens kunnen gebruiken om er oefeningen te doen, te eten, spelen, tuinieren,…


De aanleg van de tuin beoogt de creatie van een ontspanning- en een rustruimte in open lucht, met gemengde hagen, bloemperken en een maximale water doorlatende oppervlakte.  Deze heraangelegd tuin wordt een ware stedelijke biotoop waarin de vogels, de vissen, de kikkers,… hun plaats vinden et waar uw gezelschapsdieren hun wandeling kunnen doen.  De gemeenschappelijke buurtcompost wordt behouden en verbeterd.

De aanleg van onze tuin voorziet de plaats voor een variatie aan ruimten en sferen, met hoekjes voorzien van banken, wandelwagentjes, een van de wind afgeschermde terras, een splinternieuwe speelzone voor de kleine kindjes uit de buurt, een moestuin voor de kostgangers, een petanqueterrein,…

http://www.stgillis.irisnet.be
http://www.ocwm1060.be/index.php/nl/index/index/id/173
http://www.ocmw1060.be

Onze zoektocht naar biodiversiteit zal zich ook vertalen door de vestiging van « wilde » zones ; een hoop takken en houtblokken bijvoorbeeld trekken dieren zoals egels, insekten en vogels aan.  Een watervlak met waterplanten, kikkers, vissen, wordt eveneens voorzien.  Een discrete omheining zal de toegang toelaten voor de vergezelde kleine kinderen.


Teneinde de tuin zo veel mogelijk te gebruiken, zullen de terrassen aangekleed worden door klimplanten zoals glycine, die eveneens dienst zullen doen in de zomer als zonwering.  Een thé-paviljoen zal worden geïnstalleerd in de nabijheid van het watervlak.


Niet alleen de kostgangers zullen de tuin gebruiken, een speelruimte in massief hout met verschillende uitrustingen zal de fantasie van de jongere gebruikers stimuleren.  Een zandbak met brede boord waarop de ouders plaats kunnen nemen zal een ontmoetingsplek bij voorkeur worden tussen de buurtbewoners en de kostgangers, wat positief zal bijdragen tot de intergenerationele uitwisselingen.

Tenslotte, zal er in onze tuin geen enkele wagen voorkomen, parkeerplaatsen worden voorzien voor het personeel en voor de bezoekers.  Fietsstallingen zullen worden geïnstalleerd ter beschikking van het publiek.

De voorzien beplanting zal de zintuigen stimuleren en niettemin wordt de voorkeur gegeven aan streekgerichte planten.  Wij zullen er gemende hagen en fruitbomen in terugvinden teneinde van de verschillende seizoenen te genieten en in de zomer te genieten van een vers geplukt stukje fruit.  Essen bomen zullen worden geplant voor het lichte visuele aspect en voor het onderhoudsgemak.  Lavendel, grasgewassen en rozen zullen de kleuren en de geuren van ons landschap verfraaien.